Ваш кошик порожній

Ваш кошик

Звідки взялася піца

Hystory_2Піца, слово це співзвучно для нас з італійськими мотивами і відмінним вином, роботами великих кінематографістів і майстрів прози. Вона подається по буднях на сніданки і присутній на святкових столах. Її популярність може скласти конкуренцію будь-якій звичній для нас страві, а готувати її вміють практично в кожному будинку. Десятки найменувань піц пропонують своїм відвідувачам меню ресторанів і закусочних. А кількість піцерій в наших містах часто перевищує число закладів, що пропонують страви національної кухні. Наприклад, піцерія Івано-Франківськ GRANDE PIZERIA пропонує своїм відвідувачам багате меню страв, від піц до десертів. Але багатьом з нас відома історія піци? І чи багато хто знає, що улюблена всіма страва має аж ніяк не італійське коріння?

Придумана в Греції

І дійсно, те, що звично вважається національним італійським блюдом, колись було запозичене у греків. Які, крім всіх відомих нам талантів, славилися ще й як відмінні пекарі. Саме вони першими стали укладати сир на плоскі коржі з прісного тіста, а придумане блюдо іменувати «плакунтос». Маса легенд з тих пір розповідається про прототип сучасної піци. В одній з яких стверджується те, що при збільшенні складу інгредієнтів «плакунтос» назвали «Плакета», а самі зміни внесені були римлянами. В іншому тлумаченні історії йдеться про римських легіонерів, які після повернення з Палестини привезли полюбилося блюдо «піцеа», що мало вигляд плоского хліба з сиром і овочами. Знайдено опису аналогів сучасної піци і в стародавній книзі «Апіція». Одна з глав якої оповідає про страву, що складається їх тесту, на якому розміщується сир, часник, оливкова олія, м’ясо, горіхи, перець і м’ята.

Томати, пицайоли і американська піца

«А як же томати?» — Запитаєте ви. І в правду, уявити піцу без цього інгредієнта сучасній людині дуже складно. Однак не варто забувати про те, що помідори в Європі з’явилися багатьом пізніше римських легіонерів, а в описуваний блюдо стали додаватися лише в XVII столітті. У цей період завдяки неаполітанським морякам піца почала свій хід по Європі. В Італії того часу їжа на коржиках називалася «пицайоли» і вважалася їжею простолюддя. Найчастіше це було тісто, покрите шаром томатів, полите оливковою олією і присипане майораном. Вершиною розкоші вважався на «пицайоли» сир. Продавали її вуличні торговці з металевих ящиків, які найчастіше носили на голові по вулицях міста і часто давали в борг місцевим жителям. Визнання серед італійської знаті піца отримала в 1889, коли була подана на стіл короля Сицилії — Фердинанда I. Термін «пицайоли» зберігся і в наш час, відміну становить лише те, що тепер так називають майстрів, які володіють таємницями приготування стародавнього і такого улюбленого нами страви .

Багатьом пізніше дізналися смак піци жителі Північної Америки. Привезли її в кінці 19 століття в Чикаго італійські емігранти. А на початку століття 20 в Нью-Йорку вже була відкрита перша американська піцерія, в якій використовувався кардинально змінений від італійського рецепт. Американська піца мала високі краї і велика кількість начинки. Вона була популярна серед корінних жителів, яким став забуватися смак італійського оригіналу. І тільки після закінчення другої світової війни, солдати повернули «пицайоли» колишню славу. Також американці активно користувалися послугою доставка піци, яка також є і в нашому закладі.

Італійський стандарт

Так що ж називають сучасні італійці справжньою піцою? Простіше відповісти на питання — що вони називають підробкою. Все те, що приготовлено не в Італії. Справжня піца, на їхню думку, має тонкий корж, а її начинками є сир моцарела, виготовлений з молока буйвола і спеціальні сорти томатів. У вигляді добавок, за оригінальними рецептами, допускається тільки оливкове масло, базилік, материнка і часник. Тісто для піци не розкочувати, а обертається і підкидає.

Справжня піца в Італії буває трьох видів:

«Маринара» — оливкова олія, томати, часник, і материнка;

«Маргарита» — свіжий сир моцарела, виготовлений на південних Апеннінах, томати сорту Сан-Марцано, базилік;

«Маргарита-Екстра» — помідори чері і моцарела, виготовлена з молока буйвола.

Готувати італійську піцу прийнято при температурі 200-215 градусів в печах на дровах. Взагалі, якщо подивитись на піца іф меню, можна знайти багато цікавих назв, окрім перелічених вище. Всі вони відображають неймовірну історію часів, коли піца була щоденним раціоном простих людей, та поступово завойовувала популярність серед королівського роду та іншої знаті.

Закон про піцу і знак гарантує якість

Закохані в своє національне блюдо італійці всіляко захищають його від підробок. Ще б? Адже на сьогоднішній день на території країни працює понад 23 000 піцерій. Втратити класичні рецепти при такій масовості легко. І тому, з недавнього часу, неаполітанська піца охороняється законом. Який передбачає тільки круглу форму до 35 см. В діаметрі. Обумовлює тип дріжджів, солі, борошна та томатів, що використовуються в приготуванні страви.

Особлива увага приділяється в законі приготування піци «Екстра Маргарита», в якій повинна неодмінно бути присутнім особлива південно-італійська моцарела. Власникам ресторанів, хто виконує описані вище вимоги, видається дозвіл відзначати своє блюдо знаком STG, який гарантує якість і справжність традиційного рецепту.