Ваш кошик порожній

Ваш кошик

Походження піци

HistoryПоходження піци сходить до того часу, коли кілька тисяч років тому в Стародавньому Єгипті з’явилися дріжджі і кисле тісто. У Стародавній Греції стали запікати тісто разом з приправою, у якості якої могли служити овочі, м’ясо, маслини, молочні вироби і т.д. Грецька піца називалася «plakuntos», тобто «плоский випечений хліб». Крім прямого призначення вона служила ще й тарілкою. Римляни, відомі ненажери і майстри поєднувати несумісне, рясно поливали піцу медом і клали листям лавра.

Піца була їжею простолюдинів і не відрізнялася ритуалом приготування і вишуканістю споживання. Говорячи сучасною мовою, піца була звичайним хлібом, бутербродом або сандвічем.

Так, напевно, тривало б і далі, якби в 1772 році король обох Сицилій Фердинанд не порушив правил і не відвідав інкогніто вночі в Неаполі заклад місцевого піцайоло Антоніо Тести на прізвисько Грім. Сицилій був дійсно повержений різноманітністю страв, захоплений якістю їх приготування. Королівські кухари швидко зорієнтувалися, відправилися на «розвідку» до підніжжя Везувію, роздобули рецепти, але ввести нові блюда в королівське меню не змогли. Заперечила королева, яка не захотіла навіть доторкнутися до «їжі плебеїв».

Минуло понад сто років. Королівське подружжя, перебуваючи у літній неаполітанської резиденції, захотіла спробувати це місцеве блюдо. І ось в день народження прекрасної Маргарити Савойської, дружини короля Умберто I, який став на чолі тільки що поєднаного італійського королівства, до двору був покликаний піцайоло Рафаель Еспозіто з дружиною Розіною Бранди. Судячи зі збережених свідчень, вони виготовили три види піци. В одну з них входили помідори, моцарелла і базилік тих же кольорів, що і італійський прапор: червоного, білого і зеленого. Королеві особливо сподобалася ця піца, і вона дозволила назвати її своїм ім’ям, тим самим поклавши початок кулінарному канону. Піцу «Маргарита» королева наказала випікати тільки в печах її палацу Каподімонте. Але незабаром цей наказ, як і більшість інших указів в Італії, розчинився в революційній народній непокорі. «Маргарита» стала улюбленою стравою всіх італійців — від рибалки до маркіза. Згодом з’являється все більша кількість нових різновидів цієї страви — це і піца на основі пісочного тіста, і на основі прісного тіста з кукурудзяного борошна (генуезька), та й топінги стають все більш різноманітними.

Подолавши мовні бар’єри і культурні відмінності, піца стала першим дійсно всесвітньо поширеним продуктом харчування. Тепер слово «піцерія» моє душе широке поширення. В Індії в неї люблять додавати маринований імбир, фарш з баранини і соєвий сир. В Японії обожнюють піцу з вуграми і кальмарами, в Пакистані — з гострим каррі.

Костариканці воліють піцу з кокосами, а бразильці із зеленим горошком. Гурманам піцу подають з кульбабами, устрицями, річковими раками і ікрою. Існує піца, використовувана як десерт — просочена джемом, з яблуками, посипана пудрою.

Дієтологи радять хоча б один раз в тиждень вживати піцу на обід або вечерю, тому що звичайна порція «Маргарити» — це третина денної норми споживання їжі для людини.

Всього ж в Італії на сьогоднішній день налічується більше двох тисяч найменувань різних піц. Не так давно був встановлений спеціальний знак якості для піци — D.O.C., який мають тільки страви, приготовані за класичними правилами.

Хочемо зауважити, що піца Франківськ — GRANDE PIZZERIA, де готують кращу піцу в місті.

25 жовтня є професійним святом піцайол (так називають в Італії людей, готувати цю страву).